Hoe kies ik de juiste maat dekbed en beddengoed?

Wij krijgen vaak vragen van mensen over de maatvoering van dekbed en beddengoed. En dat is ook niet zo gek, want het kan allemaal best verwarrend zijn. Want wat is nu precies het verschil tussen een dekbed, hoeslaken, dekbedovertrek/dekbedhoes en beddengoed? Hoe weet je precies welke maat je matras heeft? Welke maat dekbed je daarvoor moet hebben? En welke maat beddengoed daar weer op past? Wij zetten alle belangrijke vragen en een overzicht van de maat van matrassen en maten van dekbedden en dekbedovertrekken voor je op een rijtje. 

Wat is een dekbed?

Een dekbed is een deken gevuld met dons, wol of een ander materiaal. Wij hebben vier verschillende dekbedden. Summer: speciaal voor de zomer, heel luchtig en perfect voor warmere temperaturen. Spring: voor de herfst en de lente, dit is echt een dekbed voor tussenseizoenen. Winter: een warm dekbed dat perfect is voor koude nachten. 4 seasons: een koppeling met knopen van de Spring en Summer dekbedden zodat je deze naar keuze kunt aanpassen. We hebben zowel donzen dekbedden van Nederlands wit eendendons en van Pools ganzendons. Beide zijn heerlijk ganzendons is net iets luxer. Doordat de dons vlokken groter zijn biedt deze meer comfort/ warmte. van Dit is een zomer, lente- en winterdekbed ineen. Daarnaast hebben we nog een linnen variant. Deze is extra koel maar heeft wel genoeg gewicht, perfect voor de slaper die het snel te warm heeft. 

Wat is een dekbedovertrek?

Een dekbed moet je niet verwarren met een dekbedovertrek. Een dekbedovertrek is de hoes (daarom ook wel dekbedhoes) die je over je dekbed heen doet. Een dekbedovertrek heeft een decoratieve functie en je wast en wisselt hem -in tegenstelling tot je dekbed- elke week of eens in de twee weken. Wij hebben een groot assortiment aan dekbedovertrekken in allerlei verschillende kleuren, maten en materialen zoals linnen, percale katoen en satijn.

Wat is een hoeslaken?

Een hoeslaken is het laken met elastiek in de vier hoeken dat je om je matras doet. Dit verschoon je meestal tegelijk met je dekbedovertrek. Het is belangrijk dat een hoeslaken mooi strak om het matras zit. Al onze hoeslakens zijn van percale katoen. Percale katoen is een geweven stof die goed ademt. Maar doordat het geweven is, zit er geen rek in. Niet elastish dus, zoals veel jersey hoeslaken. Percale ademt veel beter en ligt ook veel lekkerder, maar de juiste maat is wel belangrijk. Als je een matras hebt dat net even langer of breder is dan het hoeslaken, past het er niet om.

Onze hoeslakens hebben elastiek helemaal rondom. Hierdoor trekty het hoeslaken onder het matras mooi strak. Onze hoeslakens zijn hierdoor ook geschikt voor topper ook wel topmatrassen. Deze zijn wat dunner dan gewone matrassen,

Omdat maatvoering zo belangrijk is, kun je bij ons hoeslakens op maat laten maken. Deze hoeslakens van percale katoen zijn beschikbaar in alle mogelijke kleuren.

Wat is beddengoed?

Beddengoed is de verzamelnaam alles wat je nodig hebt om een bed op te maken. Dus: dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen. Bij Suite 702 kun je beddengoed sets in dezelfde kleuren kopen of juist dekbedovertrek, kussensloop en hoeslaken los om bijvoorbeeld een bepaalde kleur hoeslaken te combineren met een andere kleur dekbedovertrek. 

En nu komt the tricky part. Want hoe weet je nou precies welke afmetingen alles moet hebben? 

Dat gaan we je uitleggen!

Een matrasmaat is niet een dekbedmaat

Denk er maar eens over na, je wilt het liefst een dekbedovertrek dat ‘buiten je bed valt’ en dat betekent dat je dekbed 40 à 60 centimeter breder moet zijn dan je matras. Maar hoe breed is je matras? Als je dit niet weet kun je hem opmeten in de lengte en breedte. Omdat bed- en matras maten nogal van elkaar verschillen, zitten er ook vrij grote verschillen tussen de dekbedmaten in de breedte. 

Meeste (volwassen) mensen in Nederland hebben een 180x200 bed, sos bestaan die uit twee matrassen van 90x200. 

Wat betreft de lengte maakt het minder uit: de verschillen zijn ook een stuk kleiner. De meest gangbare lengtemaat in Nederland en België is 200. Maar het langere matras van 210 of zelfs 220 zien we steeds meer. 

Welke maat dekbedovertrek moet ik hebben?

Zoals we hierboven al noemden is een matrasmaat dus geen dekbedmaat. Maar: de maat van je dekbed is wel leidend voor je dekbedovertrek. Sommige dekbedovertrekken hebben een instopstrook. Dat betekent dat ze in de lengte langer zijn dan je matras. Bij SUITE702 hebben de dekbedovertrekken (en ook kussenhoezen) geen instopstrook maar knoopjes. Dit is niet alleen netter en strakker maar zorgt er ook voor dat het dekbed dan mooier over de rand van je bed valt.  

Hieronder zie je precies welke maten dekbed en dekbedovertrekken je nodig hebt per type tweepersoonsbed. 

Maat matras

Maat dekbed

Maat dekbedovertrek/hoes

90x200

140x220/200

140x220/200 cm

160x200 cm

200x220/200 cm

200x220/200 cm

180x200 cm

240x220 cm

240x220 cm

200x210/220 cm

260x220 cm

260x220 cm


Welke maat dekbedovertrek je moet hebben is dus afhankelijk van je matras en je dekbed. En dan moet je nu nog kiezen of je gaat voor linnen, percale katoen of satijn, voor geel/goudtinten, roze, aardetinten, blauw, groen of voor neutrale tinten zoals grijs, wit of grijs-beige (greige). Of kies ze gewoon lekker allemaal zodat je naar hartelust kunt combineren. 


SUITE DREAMS //