Moet ik nieuw beddengoed eerst wassen?

Wat is er nu fijner dan gloednieuw beddengoed? Heerlijke, frisse knisperende dekbedovertrekken die net uit de verpakking komen en waar je voor de allereerste keer onder mag slapen. Neem je deze dekbedden direct in gebruik of moet je nieuw beddengoed eerst wassen? En zo ja, hoe moet je je dekbedovertrek voor de eerste keer wassen? Op hoeveel graden kun je nieuw beddengoed wassen? Mag het nu juist wel of niet in de droger? En hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit zo goed mogelijk blijft zodat jij er optimaal van kunt genieten? Wij leggen je uit hoe je je nieuwe beddengoed voor de eerste keer op een veilige manier kunt wassen zodat het lang mooi blijft! 

Waarom moet ik mijn nieuwe beddengoed eerst wassen?

Nouja, je moet natuurlijk helemaal niets, wat ons betreft duik je er meteen lekker onder als je het echt niet kunt laten. Maar wij raden het wel aan om het nieuwe beddengoed eerst te wassen, omdat gloednieuw beddengoed bijna geen vocht opneemt. Wanneer je je nieuwe beddengoed eerst wast, activeer je het vermogen om meer vocht te absorberen (zoals ook met gloednieuwe handdoeken het geval is). 

Onze 7 tips voor het wassen van nieuw beddengoed:

Er zijn wel een paar dingen om op te letten als je je nieuwe dekbedovertrek voor de eerste keer wast. Hierbij daarom onze 7 tips. 

Niet te heet wassen

Was je nieuwe beddengoed niet te heet: wij raden aan om het op maximaal 30 graden te wassen wanneer je dit voor de allereerste keer doet. Wanneer je het daarna wast, kun je het beste kijken naar de wasvoorschriften. Verschillende materialen zoals satijn, percale katoen of linnen, reageren namelijk verschillend op temperaturen.

Kort programma met weinig toeren

Zeker wanneer je nieuw beddengoed voor de eerste keer wast, kun je het het beste wassen op een kort programma met niet al te veel toeren. Op die manier blijft de kwaliteit en de kleur beter behouden. Dit raden we sowieso aan, ook als je het al vaker gewassen hebt. 

Binnenstebuiten wassen

Zorg ervoor dat je nieuw beddengoed binnenstebuiten wast. Dan blijft de kleur beter behouden. Om het nog extra te beschermen kun je het overtrek in een van de kussenslopen stoppen als een soort ‘wasnet’. Knoop je dekbedovertrek dicht zodat er geen trekspanning op de stiksels bij de opening komen. 

Vloeibaar wasmiddel versus  poeder

Vloeibaar wasmiddel verspreidt zich wellicht beter over het beddengoed maar waspoeder is voordeliger en beter voor het milieu. In vloeibaar wasmiddel zit namelijk heel veel water. 

Gebruik geen wasverzachter maar een scheutje azijn

Hoe verleidelijk het ook is om wasverzachter toe te voegen, kun je dit beter achterwege laten omdat door wasverzachter het vochtabsorberend vermogen afneemt. En bij linnen zelfs de vezel kan verzwakken.Wat je wel kunt doen is een scheutje azijn toevoegen. Dat zorgt ervoor dat de kleuren beter behouden blijven. Doordat azijn het kalk uit water verwijdert, wordt je was zachter. Heb je de smaak te pakken? Kijk dan eens naar de 10 geniale tips om azijn te gebruiken voor je wasgoed van Suus maakt schoon. 

Was het niet met ander wasgoed

Nieuw beddengoed kan afgeven dus het is belangrijk om dit gescheiden te wassen van ander wasgoed. Je partner gaat niet blij zijn als zijn/haar hagelwitte t-shirts lichtroze zijn gekleurd omdat jij je rode beddengoed hierbij hebt gegooid. Bovendien is het beter om te trommel niet ‘te vol’ te gooien zodat het beddengoed de ruimte heeft. 

Hang het uit om te drogen

Het is het beste om je beddengoed uit te hangen om te drogen, zeker als je het voor de eerste keer wast. Dan loop je niet het risico dat het krimpt en dan krijg je minder vouwen en kreukels. Als je het toch wil drogen in de droger, dan binnenstebuiten op een lage temperatuur en niet kurkdroog. Oja, en wacht niet te lang met het uithangen of drogen, dan krijg je het meest frisse resultaat.

Hoe vaak moet ik beddengoed normaal gesproken wassen?

Het is het beste om je bed een keer per week te verschonen. Een keer in de twee weken kan op zich ook, maar we raden het af om je beddengoed langer te gebruiken zonder het een wasbeurt te geven. Wanneer je slaapt kun je soms wel 0,3 tot 2 liter per nacht aan vocht verliezen dus ga maar na hoeveel dat is na een week. Verder stapelen bacteriën en huisstofmijt zich ook op en dan hebben we het nog niet eens gehad over de dode huidcellen die je in je bed achterlaat. Denk daar maar eens aan, als je te lui bent om je bed op tijd te verschonen. Een bed dat regelmatig wordt verschoond is nu eenmaal een stuk hygiënischer en slaapt een stuk lekkerder! 

Jippie! Nieuw beddengoed!

Nu je weet hoe en waarom je (nieuw) beddengoed moet wassen, is het tijd voor het leukste gedeelte: nieuw beddengoed uitzoeken. Door een nieuwe set aan te schaffen, geef je je slaapkamer weer een lekkere frisse make over. En het leuke is: dat slaapt nog lekkerder! Wij hebben prachtig (organic) beddengoed en kussenslopen in de meest prachtige kleuren en materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de romantische percale katoen beddengoed set Dusty Rose? Of het heerlijke satijnen dekbedovertrek? Of kies voor stoer linnen in het mooie subtiele lichtgrijze Stone Grey of de warme oranje kleur Terra. Of op zoek naar iets heel anders? Wij hebben de keuze uit heel veel verschillende materialen, producten en kleuren. Er zit vast iets moois voor je bij. 

SUITE DREAMS //

Linnen grijs dekbedovertrek

Percale rose dekbedovertrek 

Oranje linnen dekbedovertrek