Wat is het verschil tussen percale, satijn en linnen?

Suite 702 verkoopt beddengoed van de beste kwaliteit. En omdat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft, hebben we een breed scala aan kleuren, materialen en weeftechnieken. Op die laatste twee zaken willen we inzoomen in dit blog. Want hoe zit dat nu precies? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen ‘normaal’ katoen en percale-katoen? Van welk materiaal is satijn gemaakt? Is satijn nu een materiaal of juist een weeftechniek? En wat is dan precies linnen? Wij leggen het je allemaal uit en vertellen je wat de voordelen zijn van percale, satijn en linnen. Dan kun je bij het uitzoeken van beddengoed een overwogen keuze maken. 

Wat is percale?

Wij zijn dol op percale, en dat is niet voor niks. Het is een heerlijke, lichte stof die ademt en heel lang mooi blijft. Percale wordt 100% gemaakt van katoen. Beddengoed van percale zie je veel in hotels, daarom noemen mensen het ook wel hotelkwaliteit. Het materiaal voelt heerlijk glad en crispy aan.

Wat is het verschil tussen percale en ‘normaal’ katoen?

Percale, of percale-katoen is niet een bepaald soort katoen maar staat voor een symmetrische weeftechniek. Zowel ‘normaal’ katoen als percale zijn afkomstig van de katoenplant. Maar, percale is heel fijn geweven en heeft een hele hoge draaddichtheid, ook wel ‘thread count’ of TC genoemd. Het heeft alle fijne eigenschappen van normaal katoen, maar is kwalitatief nog beter. Waar ‘normaal’ katoen soms wat stroef aanvoelt, zorgt de hogere draaddichtheid van percale ervoor dat de stof zachter en fijner aanvoelt. Ons beddengoed van percale heeft een draaddichtheid van 300 en dat betekent dat de stof zeer fijn geweven is. 

Wat zijn de voordelen van percale?

 • Percale heeft een luxe uitstraling
 • Je kunt percale makkelijk onderhouden
 • Percale voelt zacht aan
 • Percale blijft fris en koel
 • Percale gaat heel lang mee

  

Beddengoed van percale voelt heerlijk zacht en fris aan.  

 

Wat is satijn?

Veel mensen denken dat satijn een materiaal is, maar dit is een misverstand. Ook wordt satijn vaak verward met zijde, maar dit heeft niks met elkaar te maken. Satijn staat namelijk (net als percale) voor een weeftechniek. Omdat er vier inslagdraden over één kettingdraad lopen ontstaat er een mooie ‘satijnen’ glans. Hierdoor kunnen de garens nog dichter op elkaar geweven worden en wordt de stof nog soepeler. 

Van welk materiaal is satijn?

Satijn kan in principe van elk materiaal gemaakt worden omdat het een weeftechniek is en geen ‘soort stof’. Bij beddengoed zie je dat het meestal gemaakt wordt van polyester, zijde en katoen of een mix van die drie. Het satijnen beddengoed van suite 702 is overigens  voor 100% gemaakt van hoogwaardig biologisch katoen. Meestal heeft stof van satijn-katoen een draaddichtheid of ‘thread count’ van 200, maar bij suite 702 is dit 400. Daarom is ons satijnen beddengoed van zo’n luxe kwaliteit en voelt het heerlijk aan. Bovendien maken wij alleen gebruik van GOTS-gecertificeerd katoen. Dit is het allerstrengste keurmerk op het gebied van duurzaamheid en sociale omstandigheden. 

Wat zijn de voordelen van katoen-satijn?

 • Katoen-satijn heeft een prachtige glans en een luxe uitstraling
 • Je kunt katoen-satijn makkelijk onderhouden
 • Katoen-satijn is ademend
 • Katoen-satijn behoudt z’n kwaliteit
 • Katoen-satijn is vochtabsorberend 

 

Beddengoed van satijn heeft een mooie, subtiele glans

 

Wat is linnen?

Linnen is een materiaal dat komt van de vlasplant. De lange vezels worden gebruikt in kleding en beddengoed. Linnen is een heel sterk en duurzaam materiaal. Wel kan het wat sneller kreuken en zijn de vezels niet erg elastisch. Daarom wordt linnen vaak volgens een simpele weeftechniek geweven. 

Wat is het verschil tussen linnen en katoen? 

Linnen is gemaakt van heel ander materiaal dan katoen. Waar percale-katoen en satijn-katoen allemaal afkomstig zijn van de katoenplant, is linnen afkomstig van de vezels van de vlasplant. Beddengoed van linnen is 3x zo sterk als dat van katoen en gaat daardoor ook langer mee. Aan de andere kant kreukt linnen wel een stuk sneller dan katoen. Daarnaast is het beter voor het milieu. Linnen wordt vaak gezien als een luxeproduct: deze stof kan heel goed warmte reguleren. Hierdoor is het voor zowel de winter als de zomer een heel fijn materiaal. 

Wat zijn de voordelen van linnen?

 • Linnen zorgt voor een warme, exclusieve look
 • Linnen kan perfect warme reguleren 
 • Linnen is relatief minder schadelijk voor het milieu
 • Linnen is ontzettend sterk
 • Linnen voelt prettig aan
 • Warm in de winter, koel in de zomer

Ons linnen beddengoed: een mix van katoen-linnen

Zoals je net gelezen hebt, hebben zowel linnen als katoen hele fijne eigenschappen die perfect zijn voor kleding en beddengoed. Onze linnen dekbedden zijn daarom ook niet van 100% linnen maar voor 55% van linnen en voor 45% katoen. Zo combineren wij ‘the best of both worlds’. Door gebruik te maken van een katoen-linnenmix en door de manier van wassen en verven voelt ons linnen beddengoed een stuk soepeler aan materiaal van puur linnen, maar heeft het wel de stevige, stoere look & feel die je van linnen gewend bent. 

De voordelen van een mix van katoen-linnen

 • Katoen-linnen is zeer sterk
 • Katoen-linnen voelt relatief soepel aan 
 • Katoen-linnen is vochtabsorberend
 • Katoen-linnen heeft een stoere maar toch luxe look
 • Katoen-linnen gaat heel lang mee

 

Beddengoed van linnen is stevig en heeft een stoere look

 

Ga jij voor percale, satijnen of linnen beddengoed?

Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn er veel misverstanden rondom de materialen en weeftechnieken percale, satijn en linnen. De keuze die jij uiteindelijk maakt, is heel persoonlijk. Ben jij dol op mooie glanzende stoffen van uitstekende kwaliteit? Dan is ons satijnen beddengoed een uitstekende keuze. Wil jij hoogwaardig beddengoed met een luxe uitstraling en zacht gevoel? Dan is ons percale beddengoed perfect! Houd jij juist van wat ruiger materiaal en ben je op zoek naar een stoere maar toch luxe look? Dan is ons beddengoed van een katoen-linnenmix een heel goede keuze. Je kunt ze natuurlijk ook alledrie kopen. Dan kun je lekker afwisselen en kijken waar je zin in hebt. En oja, je bent er nog niet. Nu moet je nog een keuze maken tussen onze de tientallen, prachtige kleuren. 

SUITE DREAMS //