10 tips om heerlijk koel te slapen

Warme nachten, koel slapen

Als het warm weer is, zijn we daar doorgaans heel blij mee. Met warm weer heb je ook vaak warme avonden. Heerlijk vinden wij, totdat je naar bed gaat. Slapen met warm weer is voor veel mensen een probleem. Het is zelfs zo dat 75% van de Nederlanders last heeft van slaapproblemen bij zomerse temperaturen.

Er zijn tal van zinnige en onzinnige tips om koeler te slapen. Wij hebben er 10 voor je verzameld. 

Tip 1: Een ventilator naast je bed. Met een plastic fles en wat ijsklontjes heb je een home-made airco. Echt de moeite waard en grappig om een keer te proberen.

Tip 2: Spring onder een koude douche of eindig in ieder geval met koud water. Duik direct erna je bed in. Je lichaam is nog even koel, lang genoeg om rustig in slaap te vallen

Tip 3: Slaap met open ramen en deuren. Laat de frisse lucht binnen komen.  

Tip 4: Slaap naakt. Als je toch onder iets wil liggen dan is een ouderwets laken wel lekker. Deze hebben de meeste mensen alleen niet meer. Je kan je er dan ook voor kiezen om onder je dekbedovertrek zonder dekbed te gaan liggen.

Tip 5: Je kan natuurlijk je kussen even omdraaien. Maar je kan ook je kussen (in een zak) in de vriezer stoppen. Klinkt een beetje als gedoe en je hebt ook wel een goede vriezer nodig. Maar het zal je verrassen hoe goed dit werkt.

Tip 6: Voldoende drinken. Water, vooral geen koffie of alcohol.

Tip 7: Laat je voet of been onder de deken uitsteken. Er zijn allemaal theorieën (sleep hacks) die onderschrijven dat dit  de beste manier is om lichaamswarmte af te voeren. Er zijn ook mensen die adviseren met natte sokken aan te slapen. Dat lijkt me echt vreselijk. 

Tip 8: Een zomer deken. In de winter, slaap je misschien onder een extra dik donzen dekbed. In de zomer kan je  onder een dunner dekbed slapen. Zo hebben we een heerlijk donzen zomer dekbed en een zeer goed vochtregulerend linnen dekbed. Onder beide kan je heerlijk koel slapen en toch echt ergens onder liggen.

Tip 9: Kies voor een dekbedovertrek van goed ademend materiaal. Beddengoed van percale katoen is extra goed ademend en voelt hierdoor koeler aan. Daarbij is percale katoen een beetje krakerig, het sluit hier door minder strak en plakkerig om je lichaam heen. De fris krakerig eigenschap zorg ervoor dat percale je heerlijk koel kan slapen. Je kan ook voor een ander natuurlijk materiaal kiezen zoals linnen. Linnen is vaak wat ruwer en meer open geweven.

Satijn en vooral Flannel zijn juist extra warm, dat is vooral lekker om in de winter onder te liggen. Wat je in ieder geval zoveel mogelijk moet vermijden zijn synthetische materialen. Dit geld zowel voor het dekbed als het dekbedovertrek.

Tip 10. Je benen die op elkaar of tegen elkaar aanliggen (of beter gezegd plakken) houdt veel mensen ook wakker. In Nederlands Indie gebruikte ze hier een goeling voor. De goeling is een rond lang rol kussen gevuld met kapok, die je ook wel in een open bamboo structuur zag. De goeling werd tussen de benen, armen of borst geklemd, wat in het warme klimaat huid-op-huidcontact voorkwam. Wij hebben natuurlijk de heerlijke bedMATE gevuld met ganzenveertjes. De bedMATE gebruik je als hoofdsteun of voor verkoeling tijden een warme nacht. De bedMATE hebben we in heel veel kleuren en is er ook in linnen. 

SUITE DREAMS //