bedMATE of the month #28: May Kaan

We gaan elke maand op bezoek bij een creatief en inspirerend persoon. Zij of hij is de
'bedMATE of the month'.

De bedMATE is het meest iconische item in onze collectie. Het extra lange kussen dient als
headboard, maar ook als knuffelmaatje, een vriend die steun geeft.

We kruipen bij de 'bedMATE of the month' in bed. We nemen een kijkje bij hun thuis en in
hun kleurrijke (slaap)kamers. In gesprek ontdekken we hoe zij the SUITE life beleven. Wat
gaat er om in hun hoofd? Waar halen zij hun inspiratie vandaan? En in welke kleur
dromen ze?

Deze maand bezochten we samen met allround creative Nicole Huisman, Designer van FRANCON, May Kaan en haar prachtige woon- en werkplek midden in hartje Rotterdam.

We bezochten May in Rotterdam waar alles onder één dak samenkomt en waar ze woont Kees Kaan, oprichter van KAAN Architecten. Met een huis van meer dan honderd jaar oud, kantoor voor haar modelabel FRANCON in het souterrain en een volledig bekleed trappenhuis met custom grafische print konden we niet anders dan May bezoeken.

Hoe zou je omschrijven wat je beroep is / wat je allemaal doet?

Ik werk als brand consultant en heb een bureau, Avenue Concordia (www.avenueconcordia.com). Ik werk regelmatig in opdracht voor ontwikkelaars waarbij ik bijv help met het ontwikkelen van een identiteit of concept voor een gebouw, plek of stad, dit kan vertaald worden in een strategie of in een visuele uitwerking. Daarnaast heb ik een modelabel, FRANCON, (www.francon-editions.com), een womenswear label geïnspireerd op architectonische settings.

Wat heb je gedaan / gestudeerd om daar te komen?

Ik heb modevormgeving gestudeerd aan de Willem de Kooning kunstacademie (niet afgemaakt), daarna opleiding Fashion & branding. Al snel tijdens die opleiding ben ik in Londen gaan wonen en heb daar een opleiding Fashion forecasting & advertising gedaan. Mijn grootste droom in die tijd was om bij Yves Saint Laurent te werken. Ik had kunnen achterhalen wie de contactpersoon was van het Londen kantoor, heb gesolliciteerd en ben toen aangenomen in het Public Relations team. Ik had geen flauw idee wat ‘public relations’ überhaupt betekende en toen ik de avond voor het interview op wikipedia las wat de definitie was werd ik ook niet veel wijzer. Maar ik vond het in ieder geval een bijzondere wereld om in mee te draaien en zat wel heel erg op m’n plek qua type industrie en rol. Na een paar jaar ben ik weer terug gegaan naar Nederland, kreeg vrij jong kinderen en ben toen voor mezelf gaan werken als brand consultant, maar deed ook opdrachten op het gebied van art direction, public relations en events. In 2021 ben ik gestart met FRANCON, omdat ik de mode miste en met name de kant van het maken en het ontwikkelen van een product me erg aantrok.

Het idee FRANCON op te zetten ontstond toen ik door Kees betrokken werd in zijn manier van werken door een privé project, het bouwen van ons ‘lake house’ in Zeeland. Hij nam mij mee in zijn denk- en werkwijze, hoe het ontwerp te benaderen, na te denken over hoe we de plek gebruiken, er moesten keuzes gemaakt worden in materiaal en kleur, hoe iets werkt op die specifieke plek.

Als je dat denken vertaalt naar mode is het eigenlijk heel vreemd dat mode vanuit seizoenen benaderd wordt en niet vanuit plek en setting; waar en wanneer je iets draagt, hoe een bepaalde omgeving je laat voelen. Is het formeel of informeel bijv, moet je met het kledingstuk kunnen fietsen bijv, moet het kledingstuk makkelijk te onderhouden zijn of is het OK als je het af en toe naar de dry cleaner brengt, omdat het een fragiele textielsoort is. Zo zijn we de ontwikkeling van kledingstukken gaan vormen rondom archetypen, en dan specifiek woningarchetypen. The Tower, The Lake House, The Cabin, The Chalet en The Palazzo zijn de typen die ons ontwerpen en denken beïnvloeden.

We produceren anti-cyclisch, waardoor we de doorgaans rustige momenten in de fabriek pakken. Dit zorgt ervoor dat we bij hele high end fabrieken en ateliers in Noord-Italië kunnen produceren in kleine oplage.

Het doel is uiteindelijk om vrouwen te ontzorgen. Onze klant is een vrouw die werkt, druk is, geen tijd of eigenlijk geen zin heeft zich per se heel high maintenance met mode bezig te houden, maar er wel representatief uit wil zien, voor werk of privé, zich comfortabel wil voelen en eigenlijk meer dan dat, die het belangrijk vindt mooie materialen te dragen. Voor deze vrouw maken wij kledingstukken van hoge kwaliteit die de tand des tijds doorstaan, zowel qua kwaliteit als ontwerp.

Onze modeshow in het atrium van het Depot Boijmans Van Beuningen was heel bijzonder tijdens de Amsterdam Fashion Week. Een bijzonder knappe groep vrouwen (en een man) in onze kleding, temidden van alle topstukken uit de Boijmans collectie was wel een droom.

Ik ben bezig met de ontwikkeling van een nieuw product voor FRANCON waar ik erg enthousiast over ben, to be continued. Ook als consultant werk ik aan hele mooie projecten. Zo heb ik de afgelopen twee jaar het boek ‘Hi!’ gemaakt over de totstandkoming van De Zalmhaven, de hoogste woontoren van Nederland. Het boek is net naar de drukker.

We schipperen een beetje heen en weer tussen Rotterdam en Zeeland. Het lake house wat we gebouwd hebben is een heel bijzondere plek, met veel water en rust: smooth sailing. Rotterdam daarentegen staat voor hard werken en snel leven, waar ik ook wel voor te vinden ben. Het is een totaal bevoorrechte positie om die twee werelden te kunnen combineren.

Alles gebeurt onder één dak voor mij. Het huis is een echt familiehuis met veel gezelligheid en een zoete inval, een komen gaan van vriendjes van de kinderen, of buren die binnen wippen. Ik vind het belangrijk dat het een plek is waar je je welkom voelt, je altijd mag aanschuiven. Gelijktijdig is het ook mijn werkplek, omdat mijn studio in het souterrain van ons huis zit. Dat vind ik heel praktisch in combinatie met de zorg voor de kinderen. Het huis is meer dan honderd jaar oud en was goed onderhouden. De wijzigingen die we hebben aangebracht zijn puur een kwestie van smaak. Zo hebben we een keuken laten maken op maat van donkerrode natuursteen en is de studio een spierwitte ruimte geworden met een donkergroene marmeren bar en een mini shop waar ik klanten ontvang.

Ik heb een aardige collectie sneeuwballen door de jaren heen verzameld die ik wel leuk vind, overigens van plekken waar ik bij lange na niet allemaal zelf geweest ben. Ik krijg er veel cadeau. Verder ben ik dol op een bepaald schilderij in de woonkamer waar Zwitserse postcards opstaan en vind ik de USM kasten waar we er meerdere van hebben simpelweg perfect, zowel in ontwerp als gebruik.

Kleur, vooral een onderwerp dat veel discussie oproept in ons gezin, we hebben regelmatig discussie over of iets zwart, heel donkerblauw of heel donkerbruin is, en of de Erasmusbrug blauw, wit of grijs is. Ik weet inmiddels dat er veel nuances zijn in kleur en dat maakt het ook zo mooi. Dat is bij textiel en garen net zo, als er twintig kleuren donkerblauw naast elkaar liggen die bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn is er toch echt altijd een die by far de mooiste is.

Kleur hoeft niet per se opvallend of fel te betekenen. Alleen al van de kleur zwart zijn er duizenden varianten, Kees zweert bijvoorbeeld bij RAL 8022 (heel donkerbruin) als alternatief voor zwart.

Wat zijn je lievelingskleuren / kleurcombinaties op dit moment en waarom?

We hadden vorig jaar een popup retail experience in het centrum van Rotterdam; in een grote casco ruimte hadden we een soort decor stuk gebouwd in een bijzondere kleur karamel, dit in combinatie met RVS stangen en legplanken, plus een heel mooi aluminium werk van m’n schoonzusje Saskia Van Imhoff vind ik wel een goede combinatie, dus karamel met aluminium. :)

Achteraf gezien hadden we beter geen wit tapijt door het hele trappenhuis en de gang kunnen leggen. Toen we die keuze maakten wisten we nog niet dat er een paar maanden later een puppy zou intrekken die het heerlijk vindt over dat tapijt heen te rollen als hij net terugkomt uit het bos. Veel deep cleaning dus.

Uit de SUITE702 collectie heb ik gekozen voor de kleur ‘blush’, het is heerlijk om elke avond in een pink cloud te kunnen stappen.

Ik denk dat we de meeste tijd doorbrengen in de keuken, daar komt alles samen. Er staat een tafel van anderhalf bij drie meter, groot genoeg zou je zeggen, maar om de een of andere reden ligt hij toch dagelijks volledig bezaaid met bergen huiswerk en knutselprojecten. Maar elke avond moet hij leeg zijn, dat is de policy.