Sleep procrastinator

De meeste mensen zouden 6 tot 8 uur moeten slapen per dag. 6 tot 8 uur wordt als normaal gezien. Als je, je hele leven 8 uur slaapt, lig je 1/3 van je leven in bed. Dit is HET standaard verhaal als je in een beddenzaak een nieuw matras uitkiest.

“Duur, ik zou het niet duur willen noemen. Kostbaar misschien, maar ja als u bedenkt dat u 1/3 van uw leven in bed ligt, is het heel betaalbaar. Hoeveel tijd per dag brengt u in uw auto door?” je hoort het de verkoper zo zeggen. En natuurlijk heeft hij een punt. Maar een heel duur bed kopen heeft alleen de eerste paar weken effect op het uitstel gedrag.

Ondanks dat mensen graag slapen, hebben veel mensen last van slaaptekort. Ze vallen moeilijk in slaap, ze slapen slecht maar ze gaan vooral te laat naar bed. Dit komt door de neiging om dingen uit te stellen. Mensen die in het dagelijks leven moeite hebben met het weerstaan van verleidingen of die lastige klusjes graag uitstellen, zijn ook meer geneigd om later naar bed te gaan dan ze zich hadden voorgenomen. Dit blijkt uit een studie van het UMC.

We willen wel, maar vinden het moeilijk om ook te gaan. Lekker om 10 uur in je nest gaan liggen, makkelijker gezegd dan gedaan. Eerst nog een mailtje naar wat collega’s. Met je laptop of mobiel op de bank nog wat posts van andere liken. Om uiteindelijk nog een aflevering van die verslavende serie te kijken. Dat worden er altijd twee, dat weet je zelf ook. Ooit een Twix open gemaakt en er één uitgehaald om die ander voor morgen te bewaren? Precies.

30% van de mensen slaapt minder dan 6 uur; natuurlijk, iedereen heeft een andere behoefte aan slaap. Maar meer dan 80% slaapt meer dan 1x per week te weinig. We slapen met zijn allen gewoon veel te weinig. Iedereen weet het van zichzelf en allemaal balen we ervan. Vooral als we de volgende ochtend moe en brak wakker worden.

De wereld staat op zijn kop en verandert harder dan ooit. We leven in een 24/7 economie, en de dingen die we doen, waar we veel tijd aan spenderen zijn super verslavend. Social Media, Netflix, je mobiel. De concurrentie voor onze nachtrust is geïntensiveerd, terwijl ons bed eigenlijk helemaal niet zo veel veranderd is.

Vroeger ging je gewoon naar bed omdat er niks meer op tv was. Wat moeten we nou met dat uitstelgedrag? Hoe pakken we de “sleep procrastinator” in onszelf aan. We vertonen gedrag waar we eigenlijk van balen, wat kunnen we daar nou tegen doen? Wil "het bed" een vuist maken tegen al die verslavende prikkels dan kan het wel wat hulp gebruiken.

Ik denk dat het allemaal om verleiding gaat. Als je wilt afvallen moet je geen koekjes in huis halen maar wel lekkere snoeptomaatjes. Met een ongewassen knolselderij ga je het niet redden. Hoe verleidt je jezelf om vroeger te gaan slapen?

1. Maak je bed s’ochtends op

Stel je zit op de bank bent druk aan het “procrastinaten”; je wil eigenlijk naar bed, je bent moe, maar de tv staat aan en je hebt je mobiel binnen handbereik. Als je bed er dan bij ligt als een zweterig vod in een stinkend hol, dan weet het jou niet te verleiden. Een opgemaakt bed in een lekkere frisse kamer - je hebt zojuist nog even snel het raam open gezet– weet jou wel te verleiden. Een opgemaakt bed is verwelkomend. Het gaat over wat nog komen gaat: lekker slapen. Een beslapen bed gaat over de nacht ervoor. Geen idee wat je toen allemaal hebt uitgespookt, het is in ieder geval zeker niet zo fris als een lekker schoon opgemaakt bed.

  2. Lucht je kamer

  Had ik net al even gezegd. Zorg ervoor dat je bed en je kamer lekker fris zijn. Zuurstof erin, beslapen kamerlucht eruit.

  3. Verschoon je beddengoed

  Klopt, beddengoed verschonen is gewoon best wel een rot klus. Als je eenmaal begonnen bent valt het wel mee. Het is vooral het idee dat tegenstaat, waardoor we beddengoed verschonen zo vaak uitstellen. Ik heb het getimed: twee kussens, een hoeslaken en een tweepersoons dekbedovertrek doe ik (en ik ben best onhandig in dat soort dingen) in minder dan 4 minuten. Verschoon het 1 x per week.

  De eerste paar dagen nadat het verschoond is, voelt je bed altijd extra lekker. Je weet het en omdat je het weet ga je ook graag en eerder naar bed.

  4. Zorg ervoor dat je bed er een beetje knap bij ligt

  Een rib uit je lijf voor een fatsoenlijk matras, maar verleiden om naar bed te gaan kan ie niet. Het is toch echt het beddengoed dat de show steelt. Zorg er daarom voor dat je bed er top bij ligt, met beddengoed dat jou aanspreekt, dat bij jou past. Gun jezelf luxe hotel beddengoed. Gun je zelf wat Bed Peace. Daarom kan je op SUITE702.com precies een set samenstellen zoals jij het wil.

   SUITE DREAMS //