Op deze 3 punten moet je letten bij duurzaam bed & badtextiel

Tegenwoordig is duurzaamheid een ‘hot topic’ en is het belangrijk dat iedereen zijn/haar steentje bijdraagt aan een eerlijke en duurzame wereld. Ook de textielwereld is volop in ontwikkeling en de materialen worden steeds duurzamer geproduceerd. Dat geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor beddengoed & badtextiel. Ook wij volgen deze ontwikkelingen op de voet. Onze producten zijn daarom duurzaam geproduceerd en gemaakt van biologisch GOTS gecertificeerd katoen. Dit betekent dat ons beddengoed en badtextiel aan de strengste duurzaamheidseisen voldoen. Op deze manier dragen wij bij aan een betere wereld. En we hopen jou ook te inspireren, dus wij zeggen: begin met het verduurzamen van je slaap- en badkamer en schaf duurzaam textiel aan.

Maar hoe weet jij als consument nu of je duurzame en eerlijk textiel koopt? En waar moet je op letten? In dit blog beschrijven we 3 punten waar je op moeten letten bij duurzaam bed- en badtextiel. 


1. Keurmerken: GOTS vs. Oeko-tex 100

Als je nieuw beddengoed en badtextiel aanschaft, is het ten eerste belangrijk om te kijken welk keurmerk het textiel heeft. Er zijn verschillende keurmerken en een keurmerk betekent niet gelijk dat een product ‘goed’ is. We lichten daarom twee belangrijke keurmerken uit en laten zien waarom het ene keurmerk beter is dan de ander. Ons beddengoed voldoet aan beide keurmerken, en nog een paar andere. Benieuwd welke? Dat lees je hier

 

Oeko-tex 100

Dit keurmerk heb je misschien weleens voorbij zien komen. Oeko-tex 100 zie je bijvoorbeeld in veel soorten kleding, onder andere in de kleding van de Lidl en Zeeman. Het lijkt een goed keurmerk, maar er is wel een probleem. Oeko-tex 100 test namelijk alleen op schadelijke stoffen die veel worden gebruikt in de textielindustrie. Ze zeggen daarnaast niks over de omstandigheden waarin het product is gemaakt en over de belasting die het op het milieu heeft. Het is natuurlijk fijn om te weten dat er geen giftige stoffen in de kleding zit, maar je hebt geen idee of het product wel eerlijk en biologisch is. 

 

GOTS

Als je echt voor duurzaamheid wilt gaan, kies dan voor textiel dat is gemaakt van biologisch GOTS gecertificeerd katoen. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en beoordeelt of textiel sociaal verantwoord en milieuvriendelijk geproduceerd is. In tegenstelling tot Oeko-tex kijkt GOTS naar het gehele productieproces. Van het verbouwen en oogsten van de katoenplant tot aan het duurzaam verpakken en verven van textiel. GOTS is de zwaarste certificering: elk onderdeel van het proces moet voldoen aan de strenge standaarden van biologisch textiel. Daarnaast zorgt GOTS er ook voor dat de werkomstandigheden goed zijn en controleren ze streng op kinderarbeid, dierenwelzijn, het hebben van een minimumloon en het hebben van een veilige en hygiënische werkomgeving. Omdat GOTS textiel wordt gemaakt onder goede omstandigheden is het logischerwijs ook duurder. Maar één ding is zeker: je weet dat je een goede en duurzame keuze maakt en dat het 100% biologisch is. Koop je textiel met het keurmerk Oeko-tex 100, dan weet je dat er geen giftige stoffen in het textiel zitten, maar het is niet per se biologisch. 

 

2. Koop kwaliteit voor de lange termijn

Naast het hebben van een goed keurmerk is het belangrijk dat het textiel van goede kwaliteit is. Want als je beddengoed en badtextiel van goede kwaliteit koopt, gaat het lang mee en heb je er lang plezier van. En dat is natuurlijk veel duurzamer dan dat je elk jaar je bed- en badtextiel moet vervangen. Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je koopt een goedkoop dekbed of een paar handdoeken in de sale, maar uiteindelijk heb je er maar heel even plezier van door de slechte kwaliteit. Dit is zonde van je portemonnee en slecht voor het milieu. Dus zoals ze zeggen: goedkoop is duurkoop. Bekijk daarom goed of het materiaal van goede kwaliteit is en of het lang meegaat. Een biologisch satijn-katoenen dekbed gaat bijvoorbeeld veel langer mee dan een synthetisch satijnen dekbed. Bij suite702 verkopen we daarom alleen beddengoed en badtextiel van de beste kwaliteit. En omdat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft, hebben we een breed scala aan kleuren, materialen en weeftechnieken.

 

3. Koop iets waar je écht blij van wordt en wat tijdloos is

Last but not least: koop bed- en badtextiel in kleuren en printjes die echt bij jou en je inrichting passen. En koop iets waar je echt blij van wordt, zodat je er niet naar een half jaar op uitgekeken bent. Kijk bijvoorbeeld eens of je het beddengoed en badtextiel kunt mixen en matchen. Kies bijvoorbeeld een paar verschillende kleuren die goed bij elkaar passen en waar je steeds nieuwe combinaties mee kunt maken. Zo kun je jouw bestaande handdoekenset en bad/slaapkamer een hele andere uitstraling geven. En bekijk ook of je bestaande bed- en badtextiel het hele jaar meegaat. Suite702 heeft bijvoorbeeld een seasonless collectie, zoals een 4-seizoenendekbed. Dit is een duurzame keuze, omdat je maar één dekbed voor het hele jaar hoeft aan te schaffen. 

Voor ons is het vanzelfsprekend dat we op de bovengenoemde punten letten en we hopen dat jij dat ook gaat doen. Alleen als ieder individu duurzame stappen zet, kunnen we de wereld echt mooier maken. En het hoeft niet gelijk groots. Door simpelweg al op bijvoorbeeld je bed- en badtextiel te letten, maak je al een verschil. Wil je nog een stapje extra zetten? Let dan goed op dat je de juiste maten en kleuren bestelt, dan hoef je het niet terug te sturen. 

SUITE DREAMS //