Wat is GOTS?

Als je op zoek bent naar nieuw beddengoed of badtextiel, heb je op onze site overal bij de productbeschrijvingen “GOTS certified” zien staan. Dat groene logootje met een t-shirt. Het label wordt gebruikt om biologisch textiel aan te duiden, met name katoen. Maar wat betekent "GOTS-gecertificeerd" nu precies? Is het beter dan gewoon katoen, en zo ja, is het de investering waard?

GOTS wat is dat?

GOTS is de Global Organic Textile Standard - 's werelds belangrijkste certificering voor textiel dat met biologische vezels is gemaakt. De organisatie garandeert niet alleen dat een product uit biologisch geteelde of geteelde materialen bestaat, maar certificeert ook dat elke fase van de textielverwerking aan sociale en ecologische criteria voldoet. GOTS certificeert dus de gehele keten. Doordat er zo veel schakels zijn, is een keten certificering eigenlijk de enige manier om echt zeker te weten dat het biologisch is.

 Maakt GOTS dan echt een verschil?

GOTS wordt beschouwd als de gouden standaard voor biologische materialen en duurzame productie. Het biedt consumenten betrouwbare, gemakkelijk herkenbare informatie over textiel en geeft merken en winkels geloofwaardigheid door middel van een onafhankelijke certificering door een derde partij.

De Global Organic Textile Standard is een non-profitorganisatie. Om de consistentie en relevantie van de criteria te waarborgen, heeft de organisatie een Standards Committee, een Certifiers Council en regionale vertegenwoordigers over de hele wereld.

Hoe wordt een product GOTS-gecertificeerd?

De eerste vereiste is dat het textiel een bepaalde hoeveelheid biologische vezels moet bevatten. Om het standaard GOTS-label te dragen, moet een kledingstuk of beddengoed van ten minste 70% gecertificeerde biologische vezels zijn gemaakt. Als een product het label biologisch draagt, moet het 95% of meer biologische vezels bevatten. Alle textiel van SUITE702 is biologisch en bevat dus tenminste 95% biologische vezels.

Wat zijn biologische vezels?

Biologische vezels zijn de ruwe plantaardige materialen die tot garens worden gesponnen of rechtstreeks tot stoffen worden geweven. Vezels met een GOTS-certificaat voldoen aan de internationale normen voor biologische landbouw van de IFOAM, wat betekent dat ze zonder GGO's (GenetischGemodificeerde Organismen), onkruidverdelgers of synthetische pesticiden worden geteeld.

Wat is de IFOAM?

De IFOAM is de International Federation of Organic Agriculture Movements, een overkoepelende organisatie die bijna 800 leden in meer dan 100 landen vertegenwoordigt, waaronder GOTS.

Welke stadia van de toeleveringsketen beoordeelt GOTS?

Niet alleen wordt bevestigd dat de katoenvezels biologisch geteeld zijn, maar ook worden zes kritieke stadia van de toeleveringsketen zorgvuldig beoordeeld voordat een product het GOTS-label mag dragen. Deze omvatten:

  1. Eerste verwerkingsstadia
  2. Spinnen
  3. Weven en breien
  4. Natte verwerking (o.a. verven)
  5. Fabricage
  6. Handel

Hieronder een korte toelichting op elke stap:

1. Eerste verwerkingsstadia
Een GOTS-certificatie begint bij de eerste verwerking van ruwe plantenvezels. Bij katoen worden de zaden uit de vezelige katoenbollen verwijderd. (Katoenbollen zijn de ronde bolletjes die je op planten vindt; katoenbolletjes koop je bij de drogist).

2. Spinnen
Zodra de vezels vrij zijn van zaden, worden ze omgezet in garens met behulp van een open-end spintechniek.

3. Weven en breien
Vervolgens worden de garens met behulp van een weef- of breitechniek tot stof verwerkt. GOTS staat zowel handgeweven als machinaal geweven textielproductie toe, maar in het laatste geval moeten alle gebruikte machineoliën vrij zijn van zware metalen.

4. Natte verwerking
De volgende fase is de natte verwerking. Deze stap kan verschillende behandelingen inhouden, zoals verven, bleken, wassen, bedrukken, hechten.

5. Confectioneren
De fabricage is de laatste stap in het productieproces van GOTS gecertificeerd textiel. Deze stap varieert van product tot product en kan gaan van snijden, knippen en vullen tot stikken, etiketteren en verpakken.

6. Retail
Retail, of handel is de laatste fase van de keten die GOTS controleert. Juist het feit dat de gehele keten wordt gecontroleerd, maakt GOTS zo waardevol.

Organisaties die materialen kopen en verkopen, mogen de etikettering of het product zelf niet wijzigen alvorens het aan kleinhandelaars of consumenten ter beschikking te stellen.

Winkels en direct-to-consumer (DTC) merken die GOTS-textiel verkopen zijn niet verplicht om zelf de certificering te behalen. Velen vragen de certificering echter vrijwillig aan om hun klanten duidelijke zekerheid te geven over de kwaliteit en de milieuvriendelijkheid van hun producten. SUITE702 BV heeft natuurlijk ook een GOTS-certificering. Ons GOTS nummer is: CU 1010023. Zie ook de GOTS website.

Is GOTS alleen voor katoen?

De Global Organic Textile Standard is ontwikkeld voor verschillende natuurlijke vezels, waaronder vezels afkomstig van biologisch geteelde planten en biologisch gehouden dieren. Hoewel katoen het meest voorkomende biologische textiel is, kunnen GOTS gecertificeerde producten ook gemaakt zijn van linnen, zijde, kasjmier, wol, omgekeerd lam en dons. Zo is het washed linnen van SUITE702 dat voor 55% uit linnen bestaat en 45% katoen, ook volledig GOTS-gecertificeerd.

Welke soorten producten zijn GOTS-gecertificeerd?

Van gecertificeerde biologische kleding tot bedlinnen en beddengoed, u kunt allerlei soorten GOTS-gecertificeerde producten op de markt vinden. Eigenlijk nog veel te weinig. Het totaal aanbod biologisch textiel is onder de 5%. Dat moet natuurlijk omhoog. Zoals gezegd, al ons bed- en badtextiel is GOTS -gecertificeerd. Hier een kort overzicht: 

Note: De eye-pillows worden van de snijresten van het (gecertificeerde) percale katoenen hoeslaken gemaakt. Deze worden in een sociale werkplaats in Portugal gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze sociale werkplaats is niet GOTS gecertificeerd, waardoor wij ze ook niet als zodanig kunnen aanbieden. Maar het katoen is natuurlijk wel gewoon biologisch.

Is GOTS-gecertificeerd biologisch beddengoed het waard?

Aangezien GOTS-gecertificeerde biologische producten worden gemaakt met behulp van zeer specifieke en ethische processen, zijn de extra kosten voor biologisch beddengoed het gevolg van duurdere en duurzamere productiemethoden. Wij vinden GOTS-gecertificeerd biologisch beddengoed de investering meer dan waard is. Eigenlijk is het wat ons betreft vanzelfsprekend dat we op deze wereld producten maken waarbij we natuur en mede mens respecteren.

Biologisch katoen is schaars en aanzienlijk veel kostbaarder. Naast het feit dat de inkoop kostbaarder is, moeten wij net als alle andere schakels in de keten de administratie heel goed op orde hebben. De hele keten moet immers duurzaam en sociaal verantwoord zijn. Alleen dan kan je echt spreken van een duurzaam biologisch product. Daarom storen wij ons er ook aan dat te veel merken aan greenwashing doen. Vaak claimen merken dat ze duurzaam zijn, of met hun eigen bedachte claims en logos zoals “XXX says it’s okay”. Er wordt helemaal niet gecontroleerd door externe partijen. We zien ook vaak merken zeggen dat het vrij van chemicaliën is en dus duurzaam en verantwoord. Maar dit zegt dus alleen iets over de laatste schakel.  De hele textiel keten is bijzonder vervuilend (en sociaal zeer discutabel). Alleen kijken of er chemicaliën in het textiel zijn achtergebleven is onvoldoende. We moeten met zijn alleen de ambitie hoger leggen.  Wij zijn ervan overtuigd dat we dat met een GOTS certificering doen. Volgende stap is een B-Corp aanvraag. Samen maken we het verschil.

SUITE DREAMS //