Een speciaal zomerdekbed

Een speciaal zomerdekbed, het klinkt luxe...

En dat is het ook. Maar wat sliep ik veel lekkerder tijdens warme nachten.

Zacht, knus en luxueus, het donzen dekbed is onmisbaar voor een perfecte nacht. Niks zo lekker om in de winter onder een hele lekker volle donzen deken te liggen. Niet te zwaar, maar wel met lekker veel volume. Warm maar niet te warm. Met het juiste donzen dekbed verandert je bed in een wolk van heerlijkheid.

Maar in de zomer is een donzen dekbed al snel te zwaar. Alleen onder een laken liggen vind ik niet fijn. Ik heb toch iets van gewicht nodig. Maar mijn eigen donzen dekbed is dan weer te warm.

Maar hoeveel dons is voor u de juiste vulling om een goede nachtrust te hebben? Dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur. SUITE702 biedt 3 verschillende oplossingen:

  1. Zomerdekbed van eendendons
  2. Zomerdekbed van ganzendons
  3. Het linnen zomerdekbed

Vulkracht dons

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van een donzen dekbedovertrek is de vulkracht, wat in wezen een maat is voor hoe donzig het dons is. Hoe hoger de vulkracht van het dons, hoe beter het dekbed. De dons vlokken van de volgroeide gans zijn wat groter dan die van de eend. Met minder dons bereik je met ganzendons dus sneller dezelfde vulkracht.

Hogere vulkracht betekent een warmer en lichter dekbed. Dat komt omdat pluiziger dons een hoger isolerend vermogen heeft het kan meer lucht vasthouden, dus is er minder dons nodig om dezelfde ruimte te vullen dan bij een dons met een lagere vulkracht, dat zwaarder moet zijn om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.

Beetje complex verhaal. Zowel ons ganzen- als ons eendendons hebben een hoge vulkracht. Maar ganzendons is lichter en iets exclusiever dan eendendons. De hoes (ook wel tijk) van het ganzen donzen dekbed is van een iets lichter materiaal. Zelf vind ik beide heerlijk.

Dons, het hele jaar door

Een speciaal dekbed aanschaffen voor de zomer is natuurlijk best kostbaar. Het is maar een paar maanden echt heel warm in Nederland en België. Een groot voordeel van zowel het dekbed van ganzen-  als het dekbed van eendendons is, dat je het met drukknoopjes gemakkelijk kan bevestigen aan een lente/ herfst dekbed. Met twee dekbedden aan elkaar heb je een extra warm winterdekbed. Een zomerdekbed samen met een lentedekbed wordt ook wel een vier seizoenen dekbed genoemd. Je kan een zomerdekbed aanschaffen en later bedenken dat je er nog graag een lente dekbed (spring)  eraan vastmaakt. Met deze oplossing heb je voor elke jaargetijde het ideale dekbed.

Linnen zomerdekbed

Tenslotte hebben we sinds kort ook een linnen zomerdekbed. Het linnen/Tencel dekbed bestaat uit een hoogwaardige mix van 70% linnen met 30 % Tencel, met een 100% Lyocell Satijnen tijk. Tencel is een natuurlijk vezels gemaakt van vezels zoals houtschors. Vergelijkbaar met bamboo. 

Dit natuurlijke linnen dekbed is vooral geschikt bij warme zomernachten door het koelend effect dat linnen vanuit zichzelf heeft. Door de mix van linnen met Tencel is het koel en supergoed vochtregulerend. Denk maar aan linnen kleding. Linnen beschikt over een hoge luchtdoorlaatbaarheid en heeft unieke warmte geleidende eigenschappen.

De tijk is van het heerlijk lichte Lyocell – Satijn dat een uitzonderlijk goede vochtregulatie heeft. Het oppervlak is zeer glad, waardoor deze tijk mijtwerend is. Het dekbed is goed wasbaar, milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar.

In vergelijking met dons is het linnen zomerdekbed een stuk platter. Het heeft niet typische gevoel van een 'wolk'. Maar het biedt wel lekker wat gewicht. Een beetje gewicht vind ik zelf heel fijn. Het biedt wat geborgenheid.

Wat betreft het beddengoed gebruik ik in de zomer het liefst percale katoen. Dat heeft een lekker fris koel gevoel en ademt goed. Geen klamme nachten voor mij dus.

Een heerlijke zwoele zomer, met warme nachten. Laat maar komen. Ik ben er klaar voor!

SUITE DREAMS //