In gesprek met de "God Mother of Laundry"

Shirley Muijrers een van de oprichters van SUITE702 wordt vaak benaderd met “was problemen”. Vrienden en familie komen wanhopig met onmogelijke vlekken op hun onvervangbare wollen Marni vestje of Vetements sweater. Vlekken, daar zit niemand op te wachten, maar sommige mensen worden er gelukkig van.   

Waar komt deze passie voor wassen vandaan en wat is haar geheim? We vroegen het de “God Mother of Laundry” zelf. Het blijkt gelukkig allemaal niet zo ingewikkeld.

Vertel, waarom houd je zo van wassen?

Ik vind wassen leuk, dan weet ik in ieder geval zeker dat het goed gaat. Mijn man vertrouw ik niet. Ik houd van kleding en textiel. Dat is misschien ook wel logisch, ik ben textiel ontwerper. 

Ik vind het ook belangrijk dat dingen mooi en kleurecht blijven. Als je een beetje je best doet, blijven dingen er heel lang als nieuw uit zien.

Wassen maakt kleding en beddengoed weer fris en nieuw. Ik vind het heerlijk om een net gewassen trui aan te doen, die voelt weer een beetje als nieuw. Schoon beddengoed op je bed is ook heerlijk fris. Als ik goed voor spullen zorg, dan weet ik dat ik er daarna wederom van kan genieten.   

Hoe krijg je hardnekkige vlekken uit je textiel?

Vetvlekken gaan er niet altijd op 40 graden uit, dus altijd vóór behandelen met een vlekverwijderaar voordat het de wasmachine ingaat.

Hoe warm was je dan?

Dat verschilt per kleding stuk. Wol was ik op de hand of maximaal op 30 graden in de wasmachine. Gekleurd textiel was ik het liefst op 40 graden, dan blijft de kleur het mooist. We adviseren dat ons beddengoed op 40 graden gewassen wordt, maar het kan prima op 60 graden. Alleen voor de kleurechtheid van de donkerdere kleuren is het op lange termijn iets minder goed. De donkere kleuren zou ik zelf op 40 graden wassen.

Welk wasmiddel gebruik je?

De meeste merken zijn eigenlijk wel prima, de kwaliteit ontloopt elkaar niet zoveel. Er zijn heel veel onzin innovaties in wasmiddel. Wel gebruik ik speciaal wasmiddel voor kleur, wit en wolwas.

Gebruik vooral niet te veel wasmiddel. Als je was lekker ruikt (dankzij het wasmiddel) dan weet je dat er nog residu van het wasmiddel inzit (daardoor ruikt het lekker)

Te veel wasmiddel is dus niet per se nodig.

 bedding-laundry-towel

Nog andere was tips?

Wassen is echt niet zo ingewikkeld. Stop de wasmachine niet te vol, er moet genoeg ruimte zijn om het vuil af te kunnen voeren.

Haal je schone was na het programma zo snel mogelijk uit de wasmachine. Als je het een dag laat staan kan al het gaan stinken en vooral zeer kreuken. Die geur gaat er heel moeilijk uit.

Doe altijd dezelfde type kleuren bij elkaar. Zo houd je de kleuren mooi en kleurecht.  Ik maak zelf ook nog onderscheid tussen lichte kleuren en donkere kleuren. Zeer licht blauw, zoals onze Light Blue kan beter bij White dan bij Navy Blue.

Wat vind je van een droger?

Drogen in de droogtrommel is in principe nooit goed voor textiel, vooral textiel dat is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen.

Door wrijving en warmte in de droger komen de vezels los van het textiel. Deze vind je in een hele pluizige vorm terug in je filter. In feite wordt je kleding of textiel steeds lichter en dunner. Hoe slechter de kwaliteit van het textiel hoe meer stof je in je filter hebt en hoe schraler het textiel wordt. Bij perkal katoen (waar het SUITE702 beddengoed van is) is dit overigens niet het geval, aangezien het zeer strak geweven garens zijn. Deze laten hierdoor minder vezels los.

Het is dus ook niet zo dat ik de droger niet graag gebruik. Kort drogen kan juist heel goed werken, je haalt daarmee de kreuk van het wassen zelf eruit. Het liefst haal ik textiel, zeker beddengoed er strijkdroog uit. Ik laat het dan verder drogen aan de waslijn. Aan de lijn drogen haalt ook bijna alle kreuk eruit.

Strijk je graag?

Nee eigenlijk niet. Mijn eigen mooie kleding stukken strijk ik, daar ben ik heel zuinig op.

Je beddengoed strijken is natuurlijk top, voor het echte 5 sterren hotel gevoel. Maar ik vind het ook heerlijk als het buiten aan de lijn gedroogd is.

Dank.

Heb jij ook aan vraag voor de "God Mother of Laundry" reageer op deze blog of mail naar info@suite702. Je krijgt altijd antwoord.

SUITE DREAMS //